Waarom een sprookje vaak een sprookje blijft

Het zou zo leuk geweest zijn, Degoschalm kampioen, tot op de een na laatste ronde zat het er nog een beetje in, helaas het heeft niet zo mogen zijn. Onze geweldige wedstrijd tegen Purmerend 5 leverde niet meer op dan een gelijkspel. Mooie partijen werden er wel gespeeld maar dat laatste halve puntje zat er helaas niet in. Toch hebben we tot op het laatste moment gestreden en geprobeerd en geprobeerd… na de volledige uitslagen van de 6e ronde is duidelijk dat wij geen kans meer maken voor het kampioenschap waarschijnlijk gaat die naar Purmerend 5 of naar Revanche, ook voor Heerhugowaard 3 zit er nog een klein kansje in.

En om heel eerlijk te zijn het is ons eigen schuld, met name die twee verschrikkelijke resultaten tegen Revanche en Attaqueer zijn ons fataal geworden. Na zo’n debacle is het nog een wonder dat wij ons nog redelijk konden herpakken.

Volgend jaar zal ik er zelf helaas niet meer bij zijn, mijn ogen zijn dan gericht op de eerste klasse of misschien wel promotieklasse, na iets te lang gespeeld te hebben in de derde klasse is het nu tijd om mijn pijlen op een nieuwe uitdaging te richten, een echte uitdaging met loodzware tegenstanders die in staat zijn mij te vermorzelen als een mier.

Voor mij is het duidelijk dat in het eerste gedeelte van de competitie we gewoon nog niet op scherp stonden, hoe zou je zoiets in het komende seizoen kunnen vermijden? Ik denk dat het belangrijk is om zo’n vier weken voor de eerste bondswedstrijd te starten met wat theorie avonden waarbij met name de te gebruiken opening en de opstelling, wie wit wie zwart onder de loep wordt genomen. Dit kan er voor zorgen dat alles deze keer wel klopt. je krijgt dan tenminste na de opening een speelbare en vechtbare stelling op het bord.

Het hebben van parate openingskennis en begrip van de stellingen die je hieruit kunt verwachten, is een zeer belangrijk element om je partij in winst te kunnen afsluiten. Het is door de nieuwe tijdcontrole bijna onmogelijk om in iedere fase van je partij voldoende tijd te kunnen steken in alle onderdelen van het schaakspel, zoals opening, middenspel en eindspel, dus waar kun je de meeste tijd op besparen? Ik denk dat je met name in de opening veel tijd kunt winnen op je tegenstander kies scherpe of strategische openingen die veel vergen van de parate kennis van je tegenstander, hij gebruikt dan veel tijd en jij niet, in het middenspel zijn wij gebonden aan dezelfde hoeveelheid tijd en een kleine voorsprong in tijd is dan echt wel een groot voordeel, in het eindspel is met name je techniek en je parate kennis belangrijk, bedenk dat in de meeste eindspelen het toreneindspel het meest voorkomt als je hier de nodige kennis van bezit dan kun je gelijkstaande eindspelen winnen en verloren eindspelen remise houden en gewonnen eindspelen gewoon winnen.

Hoe kun je sterker worden? Eigenlijk is dit heel simpel oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Als je in de vakantieperiode je schaakprestaties wilt verbeteren, dan kun je beginnen met het oplossen van schaakstellingen en problemen die in de echte praktijk zijn voorgekomen (begin met 2 per dag, of meer als je het leuk gaat vinden …) hiermee kun je de snelheid waarmee je oplossingen ziet positief beïnvloeden, hoe sneller je een probleem oplost, hoe groter het voordeel wat je krijgt wanneer je een echte partij speelt ook hier los je dan immers het probleem razendsnel op! Het herkennen van bepaalde patronen zal je schaakinzicht blijvend naar een hoger niveau tillen. Ook kom je dan minder snel in tijd problemen een win win situatie dus.

Als er spelers zijn die deze sprong vooruit willen maken dan kunnen ze mij altijd een mailtje sturen en dit aangeven, wellicht kan ik ze dan wat nuttige tips geven over de lectuur die ze kunnen gebruiken of de software als ze wat meer digitaal zijn ingesteld.

Als een teaser hier een paar leuke boeken die je hierbij kunnen helpen:

Bestellen kun je ze bij “de beste zet”

Enfin opening en middenspel kun je met bovenstaande tips aanzienlijk verbeteren, bij veel partijen is dit genoeg om te winnen, echter hoe hoger je op de ladder stijgt hoe belangrijker je eindspelen zullen worden en je zult dan ook een analyse moeten maken aan de hand van je gespeelde partijen waar het bij jou meestal mis gaat …, dit type eindspel zul je dan als eerste moeten bestuderen.

Er wordt wel eens gezegd dat je om goed te kunnen schaken je 10% talent moet hebben en de rest is gewoon 90% hard werken aan je parate kennis en achter het schaakbord! Helaas is dat de reden dat veel jonge talentvolle schakers vaak na een korte schaakperiode afhaken, het talent is er (misschien wel meer dan die 10%) maar niet de drive om er het harde werken in te stoppen en zonder dat gaat het gewoon niet.

Geef een reactie