Nederlands kampioene schaakt op dertig borden in Vught

Onder de schakers, waren vijf jeugdleden waarvan de jongste de achtjarige Jasper was.

VUGHT – Terwijl een halve kilometer verderop de deelnemers aan de Meierijloop onder opzwepende muziek door het centrum van Vught zwoegden, heerste er in het Vughtse raadhuis zondag een gepaste stilte. Slechts aan het geschuif van een toren of loper was te horen dat ook hier fanatiek sport werd bedreven. Denksport weliswaar, maar toch.

Op maar liefst dertig schaakborden probeerden leden van de schaakvereniging ‘De Vughtse Toren’ hun enige tegenstander, de drievoudig Nederlands kampioene Anne Haast (23), van haar stuk te brengen. Haast was van haar woonplaats Tilburg naar Vught gekomen om het 45-jarig jubileum van de vereniging extra glans te geven met een schaaksimultaan. In een simultaan speelt één schaker op minimaal twee, maar vaak op wel dertig borden tegelijk.

Openingszet
De openingszet werd gedaan door wethouder Saskia Heijboer die eerlijk toegaf zelf nooit te schaken en de regels van het spel ook niet te kennen. Tijdens haar eerste zet werd ze gesecondeerd door voorzitter Ton van Roon die voor een veilige opening koos. Na deze opening maakte Haast haar eerste ronde langs de overige borden om daar ook een stuk vooruit te zetten.

Onder de schakers (buiten Haast deden er verder geen vrouwen mee), waren vijf jeugdleden waarvan de jongste de 8-jarige Jasper was. Oudste deelnemer was de 88-jarige Hans Ploem. Kampioene Anne Haast was onverslaanbaar tijdens de schaakmiddag. Ze won 28 van de 30 partijen. Twee eindigden in remise.

bron: Brabants Dagblad