Leids beleg door Frits Greuter

Belevenissen van een Degoschalmer (Frits dus) in Leiden.

Dit weekend was het Daniel Noteboom toernooi in Leiden op een prachtige locatie, namelijk het nieuwe CORPUS museum.
Zie http://www.lsg-leiden.nl/noteboomtoernooi/
Het bruggetje dat de CORPUS directeur in zijn toernooi inleiding speech maakte naar het schaken (het motto van CORPUS is veel bewegen, gezond eten en gezond lichaam terwijl dan schaken toch stilzitten betekent en de schakerspopulatie eerder gekenmerkt wordt door overgewicht dan slanke sportieve lichamen) werd met luid gelach ontvangen.

EB201502122789_134491974

Maar liefst 339 schaakliefhebbers waagden zich aan 6 volledige partijen in 1 weekend!
Je kunt dus zomaar 24 uur aan het schaken zijn.
Het verbaasde me dat, na zoveel schaak, veel spelers dan nog langdurig analyseren en / of vluggeren in de analyse ruimte.
Er zijn voor mij momenten dat ik geen behoefte heb aan schaakstukken.
Leuk in aan het toernooi was ook dat van de C groep de hoogste 4 borden, van de B groep de hoogste 6 borden en van de A groep de hoogste 8 borden hun partijen, net als de grootmeesters in de vierkamp, aan grotere tafels speelden achter een hekje met naambordjes erbij.
Onder de deelnemers veel jeugdige spelers, ook in de hoogste groep.
Zo kan het gebeuren dat een 1950 rating speler in de A groep van het bord werd geveegd binnen 25 zetten door een 11-jarige jongentje.
Je weet bijna zeker: als ze zo jong zijn en op zo’n toernooi deelnemen, zijn het goede getalenteerde spelers.
Ook het aantal dames/meisjes was behoorlijk, ik schat rond de 10%.
Dus je kon ook zomaar even van een meisje van 12 verliezen.
Qua rating was ik ingedeeld in de laagste groep (ca 1650 en lager) dus ik achtte mezelf niet geheel kansloos om voor de topplaatsen te strijden.
Maar door een slechte start (qua resultaten) is dat er niet van gekomen.

DANIEL_NOOTEBOOM_SCHAAKTOERNOOI_IN_CORPUS_134584068


De vrijdagavond begon tegen Christine van der Ven (1366)
Met zwart kwam ik in een variant van Schots redelijk uit de opening maar helaas lette ik op de 18 zet niet goed op, zette een pion vooruit waardoor en loperlijn vrijkwam en kon meteen een kwaliteit en pion inleveren.
Toen het nog even spannend dreigde te worden gaf ze gewoon de toren terug voor mijn paard en was een vrij pion van haar voor mijn koning niet meer in te halen.
En dan kom je uiteraard meteen tegen spelers die de eerste partij ook hebben verloren.

Dus zaterdagochtend om 09.00 mocht ik, wederom met zwart, spelen tegen Ricardo Reins (1207) die na 15 zetten al 2 volle stukken achterstaat (een toren + paard ) dan nog 7 zetten doorspeelt en dan voor mat in 1 opgeeft.
De man kwam uit Utrecht, ik sprak hem zondag nog na de vijfde ronde en toen had ie net besloten om het na 5 verliespartijen achtereen het voor gezien te houden.
Gezien zijn rating was ie wellicht wat te overmoedig afgereisd naar Leiden, met 1207 kan het gebeuren dat je 5x verliest.
Maar schaken kan, zeker na wat ongelukkige verliespartijen, een wrede sport zijn.

Ronde 3, zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 met wit tegen een (chinees!) meisje van ca 17 jaar Villa Siu (1612). Een franse partij, waar ik haar kansen op de damevleugel licht onderschatte en de mijne op de koningsvleugel ietwat overschatte. Uiteindelijk wist zij met 2 pionnen tegen 1 op de damevleugel eerder door te breken waarna ik in het eindspel een stuk moest geven om promotie te voorkomen. Ik dacht nog aan remise door al haar pionnen eraf te slaan maar dit voorkwam ze prima. Ronde 4, zaterdagavond, kwam ik door dit verlies weer tegen een speler die ook weinig had gewonnen, Marcel Lek (1244). Wederom een eenvoudige overwinning met wit en wederom speelde zwart frans tegen met ditmaal had ik mijn lesje geleerd en na 30 zetten konden de stukken na dame verlies weer in de doos.

Hoewel ik me naast mijn partijen prima vermaakte en ik alle avonden een heerlijke en gezellige maaltijd kreeg voorgeschoteld door mijn gastheer was het qua schaken dus nog niet helemaal top. Gelukkig kwam dit op de laatste speeldag helemaal goed. De zondagochtend met zwart tegen een jonge speler van een jaar of 15 (Robin Schenkelaars, 1644). Ik besloot het eens rustiger aan te pakken maar kwam na 1. e4, g6. 2. d4, Lg7 zwaar, zwaar onder druk te staan en wonder boven wonder kwam ik hier met een pion achterstand (4 om 5) in een eindspel terecht met elk nog een toren. Volgens mij miste hij ergens een torenoffer voor mat in 3, maar goed, misschien zag ik het verkeerd. Hij bood na een paar mindere zetten remise aan op het punt dat zijn +pion dreigde te verdwijnen en ik vond het eigenlijk wel een zeer terechte uitslag en nam het aan.

Zodoende belandde ik voor de laatste rond op bord 25 in de middenmoot tegen een speler van de organiserende vereniging, Peter Zonneveldt (1540) en warempel eindelijk een partij met wit zoals ik graag speel al heb je daar natuurlijk wel wat hulp / passiviteit van de tegenstander voor nodig. Its takes two to tango.

Klik op een zet in de partij en zie daar het schaakbord komt tevoorschijn!

1 gedachte op “Leids beleg door Frits Greuter

Reacties zijn gesloten.